preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
E-monografija

U ovoj se školi koristi:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 10. 2017.

Ukupno: 326527
 

Jutarnja smjena

1. sat:  8:00  -  8:40  

2. sat:  8:45  -  9:25  

      veliki odmor

3. sat:    9:45 - 10:25  

4. sat:  10:30 - 11:10  

5. sat:  11:15 - 11:55 

6. sat:  12:00 - 12:40  

 

Popodnevna smjena

1. sat:  13:30 - 14:10  

2. sat:  14:15 - 14:55  

    veliki odmor

3. sat:  15:15 - 15:55  

4. sat:  16:00 - 16:40  

5. sat:  16:45 - 17:25  

6. sat:  17:30 - 18:10

Povijest

Od svog osnivanja 1987. godine naša škola nosi ime Frana Frankovića. Bio je profesor, pedagoški djelatnik, ravnatelj prve hrvatske učiteljske škole u Kastvu i izvrsni poznavatelj hrvatskog jezika, rođen je u Drenovi 27. rujna 1849. godine.

Pučku je školu polazio u Drenovi, gimnaziju u Rijeci, a Filozofski fakultet u Pragu i Beču. Po završetku studija službovao je u Riječkoj gimnaziji, a zatim odlazi u Kopar i započinje s radom u Muškoj učiteljskoj školi gdje je predavao ''ilirski jezik'' kako se tada nazivao hrvatski.

Napisao je i Prvu hrvatsku početnicu koja je objavljena 1889. godine, a bavio se i prevođenjem s njemačkog jezika. Bio je i jedan od osnivača Pučke čitaonice u Drenovi 1908.godine.U njegovoj kući u Drenovi na adresi Tonići 8 1924. godine otvorena je Hrvatska pučka škola. Odgojio je generacije i generacije đaka i učitelja, a svojim učenicima nije prenosio samo suhoparno znanje, već ih je pripremao i za rad među narodom koji se borio za svoja nacionalna prava.

Usadio je u svoje učenike ljubav prema vlastitom narodu. Bio je vrstan stručnjak i pedagog i veoma obljubljen među učenicima i kolegama. Dan njegova rođenja, 27. rujna koji slavimo kao Dan škole obilježili smo i polaganjem cvijeća na njegov grob na starom drenovskom groblju. 

 Fran Franković

Iz povijesnice:

«Frana Frankovića još su za života zvali «ocem učiteljstva Istre». Može li biti veće pohvale i zahvale za nečiji rad? I to u vrijeme borbe za hrvatski jezik, za otvaranje škola, za prava naroda koji se počeo buditi pod pritiskom talijanizacije. Prvo učiteljsko mjesto dobio je baš na riječkoj gimnaziji 1876., a već poslije četiri godine odlazi podučavati buduće hrvatske učitelje u carsku kraljevsku mušku Učiteljsku školu u Kopru, gdje je ostao sljedećih 26 godina i osposobio za rad generacije i generacije istarskih učitelja. Oni su ga zapamtili kao čovjeka blage naravi koji je unosio povjerenje u svoje đake i koji je u njima budio i razvijao domoljublje, dok je «hrvatski jezik predavao sa zanosom». Ovdje je napisao i prvu «Hrvatsku početnicu» koja je prvi put objavljena 1889. Prilike u ovoj školi, koja je bila smještena u talijanskoj gimnaziji, nisu bile za Hrvate i Slovence nimalo lake. Talijanski đaci i drugi mladići često su dočekivali hrvatske đake kad su se vraćali iz škole, vrijeđali su ih i napadali. Nasilja nisu bili pošteđeni ni profesori, pa čak ni Fran Franković. Tako je1897. godine «Naša sloga», preporodni list istarskih Hrvata, zabilježila i ovo: «Dne 3.t.mj. vraćao se gosp. profesor Franković sa šetnje kući. U prvoj ulici kod nekog Lampića opazio je 7-8 muškaraca i ženu. Kada je prošao jedno 15 koračaja, udari mu kamen u glavu tolikom silom, da mu je klobuk odmah na tle pao. Pobrav klobuk vrati se naprav onim junakom, ali se ovi naglo odalečiše.»

Početnica

Tijekom dvadeset i pet godina škola je po mnogočemu postala prepoznatljiva. Mnoge generacije učenika s veseljem su uređivale okoliš škole, postignuti su vrijedni rezultati u radu, na općinskim, županijskim i državnim natjecanjima. Svojim kreativnim sposobnostima i znanjem mnogi su učenici postigli zavidne rezultate te osvajali nagrade i medalje na mnogim športskim natjecanjima, a najviše u odbojci po kojoj je ova škola postala prepoznatljiva u Županiji. Za sudjelovanje na mnogobrojnim natjecanjima i susretima, gdje postižemo zapažene uspjehe, primili smo i velik broj zahvalnica.

Naša je škola i prva u Hrvatskoj u kojoj je održan seminar „Teorija kontrole u razredu“ u školskoj godini 1990./91. Polaznici seminara upoznali su se sa sasvim novim, humanijim i pozitivnijim pristupom rada u školi i odnosima s učenicima. Voditelji seminara i kreatori ovog programa su poznati riječki stručnjaci Jagoda Tonšić – Krema i Anton Štemberger, članovi Instituta za realitetnu terapiju u Los Angelesu. Seminari nisu bila predavanja već su učitelji aktivno sudjelovali u radu. Na osnovi Teorije kontrole koju je razvio osnivač Instituta za realitetnu terapiju dr, William Glasser razrađen je novi pristup rada u školi.
Škola je 1992. uvela eksperimentalni program „Inovativna škola“ te se zbog specifičnosti u realizaciji odgojno – obrazovnog procesa ubraja među najkvalitetnije škole u Republici Hrvatskoj. Cilj je bio stvoriti školu po mjeri djeteta i razvijati ga u svim njegovim aspektima te uvođenje HNOS- a u školskoj godini 2006./07. za djelatnike ove škole nije nikakva novina.

1997. godine Ministarstvo prosvjete i športa ponudilo je našoj školi suradnju s Hrvatskom osnovnom školom iz Santova u Mađarskoj. Posjetili su nas tijekom ovih deset godina nekoliko puta, a i mi smo njima uzvraćali susrete u Santovo i Budimpeštu. Na zajedničkim ugodnim i lijepim susretima izmjenjivali smo mnogobrojna iskustva u odgojno-obrazovnom radu, a mnogi su učenici stekli drage prijatelje. U školskoj godini 2007./2008. ostvarili smo suradnju i s još jednom školom u Austriji. Naša prva učenička razmjena sa Saveznom gimnazijom u Željeznom protekla je više nego uspješno

Jedna smo od prvih škola u kojoj su se u školskoj godini 2001./02. provodili hvale vrijedni projekti, a jedan od njih je i program prevencije anoreksije i bulimije. Osnovni je cilj projekta bio prevencija u borbi protiv mršavljenja, odnosno edukacija mladih u vidu adekvatne prehrane. Projekt je vodio prof.dr. Mladen Peršić, voditelj Udruge za pomoć osobama oboljelih od anoreksije i bulimije, a riječ je o prvoj ustanovi takvog tipa ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe.
Uz cijeli niz projekata, iz godine u godinu prepoznatljivi smo i po tome što je školsko zvono zamijenila glazba, a ono po čemu je ova škola jedinstvena u Primorsko goranskoj županiji jest i razred za učenike s većim teškoćama u razvoju koji pohađaju poseban prilagođeni program, individualan za svakog učenika od 1. do 8. razreda.

Za mnoge promjene i novine koje su se provodile u školi možemo zahvaliti našem ravnatelju mr. sc. Marku Starčeviću, koji nas je prerano napustio u srpnju 2021. godine. Kao ljubitelju lijepe pisane riječi, promocijama svojih zbirki pjesama priredio nam je nekoliko ugodnih književnih večeri i druženja uz stihove i glazbu.

U srpnju 2021. dužnost ravnatelja preuzima naš učitelj, Vedran Kosovac, profesor informatike i engleskog jezika i književnosti.
TražilicaKalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Promo film

Anketa
Osjećaš li se ugodno i prihvaćeno u svom razredu?

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak

obrazovanje

ostali


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju